Karsai Mihály honlapja

Természetjárás, sízés, magashegyi túrák
Subscribe

2009. október KTE túra Kolozsvár

október 30, 2009 By: admin Category: Céges és KTE túrák

2009. október 9-11. KTE túra, Kolozsvár, Torda

A Közlekedéstudományi Egyesület Békés Megyei Területi Szervezete szakmai kirándulást szervez Kolozsvárra és Torda környékére, szakmai program az Észak-erdélyi autópálya építésének a felkeresése.

2009. október 9. péntek:

Indulás 6,oo-kor Békéscsabáról az Autóbusz pályaudvar melletti Penny parkolóból, felszállás 6,15-kor a Nemzeti Közlekedési Hatóság képviseleti irodájánál (Szarvasi út 107.), utazás Szalonta – Nagyvárad Reál Bevásárló központ (pihenőhely) – Királyhágó (pihenőhely) – Kolozsvár útvonalon 48 férőhelyes autóbusszal és 16 férőhelyes kisbusszal.Bethlen01

Idegenvezető és tolmács Váncsa Klári aki végig kísérte az utunkat.

Szállás: Kolozsvár Bethlen Kata Diakóniai Központ „A és B” kategóriás 2, 3, 4 ágyas szobáiban

Kolozsvár (Cluj-Napoca), 400075 Ponorului 1., Faluvégi Ildikó:  tel./fax: 004-0264-440510, e-mail: bethlenkata@gmail.com Szállás svédasztalos reggelivel.

Bethlen02

Az igényfelmérés alapján megrendelt pénteki és szombati vacsora költségét (25 Lei/vacsora) az autóbuszban sikerült összegyűjteni.

Délutáni program: az Észak – erdélyi autópálya építésének a felkeresése sajnos meghiúsult, két halálos munkahelyi baleset miatt az építkezést lezárták és Szabó István építésvezető sem tudott így a segítségünkre lenni.
Az észak-erdélyi autópálya teljes 415 kilométer hosszúságú nyomvonalából, a Torda és Kolozsvár elkerülését szolgáló 35 km-es útszakasz átadását 2009. december 1-re tervezi a kivitelező amerikai Bechtel vállalat.

erd_autop_01 erd_autop_02

Váncsa Klári vezetésével a Házsongárdi temetőt és a Botanikus kertet kerestük fel gyalogosan. A kolozsvári magyar elődök temetkezési helyének és a látványos botanikus kert bejárása után elfogyott az energiánk és autóbuszos szállítást kértünk, hogy a vacsorára visszaérjünk.

Kolvar_07

Vacsora: 19,oo-órakor megrendelésre a Bethlen Kata Diakóniai Központ éttermében.
Menü:    Paraszt csorba, Disznósült, Natúrkrumpli-mexikói keverék-brokkoli, Zöld káposztasaláta, Cukrászsütemény

2009. október 10. szombat:

Svédasztalos reggeli 7,oo – 8,oo óra között, majd indulás 8,oo-kor autóbusszal Kolozsvárról Tordára. Tordai sóbánya felkeresése (fakultatív: 10 Lei/fő) és gyalogtúra a Tordai-hasadékban (fakultatív: belépő: 2 Lei). Belépők fizetése a helyszínen egyénileg.

Torda sóbánKolvar_04ya
http://www.welcometoromania.ro/DN75/DN75_Turda_m.htm

Torda, régi nevén Potaissa az egyik legfontosabb római város volt. Sóbányáinak köszönhette hírnevét. A településről először 1075-ben írtak.  A várdombon lévő római kővár maradványai egy hajdani hihetetlenül nagyméretű építményről árulkodnak. Hosszúsága 573, szélessége 408 méter volt. Terakotta csöveken vezették a vizet. Jelenleg a maradványok egy része látogatható. 1601 augusztus 9.-én a város melletti mezőn gyilkolták meg Giorgio Basta császári tiszt parancsára Mihai Viteazut. A sírján lévő 16 m magas műemléket 1977-ben állították.
A bécsi döntésnek köszönhetően a város 1940 şs 1944 között Magyarországhoz tartozott. 1968-ban municípiumi rangra emelkedett. A sóbányászat még a római uralom alatt kezdődött, és hanyatlása 1840-ben a marosújvári sóbánya beindulásakor indult el. Így a bánya 1992-ben bekapcsolódott a turisztikai láncba. A Történelmi múzeum a Báthory család egyetlen fennmaradt XV-XVI. századbeli erdélyi palotája. Gót stílusban 1560-ban építették, itt székelt az Erdélyi Diéta is. A Református Templom Luxemburg Zsigmond uralkodása idején (1377-1437) épült. Jelenlegi
60 m magas tornyát1904-1906 között építették. A XV században épült Római katólikus templom 50m hosszú és 18,2 m széles. A Tordai fürdő 15 sós tava a régi sóbánya vájatainak beomlása során keletkezett. A tavak vizét pedig sokféle betegség kezelésére ajánlják, így a mozgásszervi, idegrendszeri, nőgyógyászati és reomás panaszokkal küszködőknek. Torda és Abrudbánya között 1912-től 1990-ig a személyi és teherforgalom lebonyolítására közlekedett a keskenyvágányú vonat a vicinális. Igen sokak bánatára, ez a kép már csupán emlék.

torda02 Felvételek 2006 évből

Európai Uniós pályázati formában hatalmas beruházás keretében wellness és szórakoztató központtá épül át a sóbánya, aminek néhányak akik láttuk eredeti állapotában nem tudunk teljes mértékben örülni.

Tordai hasadék
http://www.welcometoromania.ro/DN75/DN75_Cheile_Turzii_m.htm

A Tordai Hasadék hossza 3.5 km. Falai magasak, valóságos tornyok, szakadékosak és több barlangnak adnak otthont. A jobboldali 17, a baloldali 5 barlangot rejt. Ha a völgyön felfelé haladunk a baloldalon egy hatalmas fal panorámája tárul elénk, ez a Sárga torony (Turnul Galben). A szemközti oldalon megcsodálhatjuk a Lépcsőzetes Falat (Pereţii cu Trepte), amelynek aljában van a legnagyobb kőomlás a Grohota Pădurii.torda_03
Az alpinisták kedvenc helye a 200 métert is meghaladó Nagy Fal. Több alpinista útvonal is létezik. Ezek 3 nyelvű leírását olvashatják a www.roclimbing.net/rocksites/turzii/ honlapon. A régészek a hasadék barlangjaiban hajdani réz-bronz- és vaskorszaki emberek és állatok nyomaira bukkantak. A Tordai hasadékot már 1938-ban védettnek nyilvánították. Rezervátum, ezenkívül szerepel az U.N.E.S.C.O. által jegyzett természeti műemlékek listáján is.

Egy 2,5 órás gyalogtúrával sikerült a hasadékon végig menni és egy kitartóbb csapatrésszel a felső peremen vezető turistaúton a hasadékot gyönyörű napsütéses időben fölülről is megnézni.torda_01

Délután 15,oo-órától Kolozsvár városnézés idegenvezetővel.

Mild Zsuzsa helyi idegenvezető és Váncsa Klári segítségével Kolozsvár belvárosában tettünk egy három órás sétát.

Mátyás király szobra
http://www.welcometoromania.ro/Cluj/Cluj_Statuia_Matei_Corvin_m.htm

Mátyás Kolozsvár szülötte, Magyarország királya lett és 1458-1490 között uralkodott. Igazságos, jó király volt, és ezért alattvalói nagyon szerették. Halála után meg is született a mondás: meghalt a király, meghalt az igazság.
A kolozsváriak tiszteletük jeléül szobrot kívántak emelni a város nagy szülöttének. Pénzt gyűjtöttek és megbízták Fadrusz Jánost a szobor elkészítésével, amelyet 1902-ben lepleztek le. Az 1900-ban megtartott párizsi világkiállítás zsűrije szobráért, Fadrusznak ítélte a rendezvény fődíját. Azóta, a bronzkirály lováról, hűséges alattvalói társaságában figyeli, mi történik körülötte.

Kolvar_06 Kolvar_01

Mátyás király szülőháza:
http://www.welcometoromania.ro/Cluj/Cluj_Casa_Matei_Corvin_m.htm

Ebben a házban szállt meg valahányszor Kolozsváron járt Hunyadi János felesége, Szilágyi Erzsébet. Itt hozta világra 1443 február 23-án kisfiát Mátyást is, akit 17 évvel később Magyarország királyának választottak. Azóta természetesen több átalakításon is átment a gótikus épület. Mára csupán az utca felőli rész őrzi az eredeti kinézetét. Kolozsvár legrégebbi emeletes háza jelenleg a Ioan Andreescu nevét viselő Képzőművészeti Főiskolának ad otthont.

Kolvar_02 Kolvar_05

Vacsora:19,oo-órakor megrendelésre a Bethlen Kata Diakóniai Központ éttermében.
Menü:    Tyúkhúsleves, Töltött káposzta, Cukrászsütemény

2009. október 11. vasárnap:

Svédasztalos reggeli 7,oo – 8,oo óra között, majd indulás 8,oo-kor autóbusszal Kolozsvárról Körösfőre és a népművészeti kirakodóvásár felkeresése.

Körösfő
http://www.welcometoromania.ro/E60_Oradea_Cluj/E60_Oradea_Cluj_Izvorul_Crisului_m.htm
kalota_03

A Sebes Körös forrásánál található településről, Körösfőről már az 1276-ban keltezett dokumentumok is szólnak.kalota_01 Rendkívüli népszerűségét a hagyományokon alapuló famegmunkálásnak és a kézimunka művészetének köszönheti. Évszázadokon át őrizte meg Kalotaszeg hagyományait és szokásait. Ünnepek alkalmával csodálatos látvány, a dombra épült templom felé vezető út.
Népviseletbe öltözött lányok mennek a templom felé. A templomot 1764-ben építették, egy régebbi helyére. Itt őriznek 1660-tól egy felbecsülhetetlen értékű török szőnyeget, melyet II. Rákóczi György hagyott itt, hálája jeléül a harc mezején szerzett sebeinek ápolásáért. A településen áthaladó út mentén a házak előtt állandó jellegű kirakodóvásár működik, ahol igen sok külföldi turista megáll, emléktárgyakat vásárolni.

Utazás Kalotaszentkirályra, ahol Vincze Kecskés István (Davincze Tours, 0040-264-257580, e-mail: davincze@clicknet.ro ) falusi vendégfogadása 12,oo-kor kezdődik:
–          látogatás a református templomban ( XIII. sz., kazettás mennyezet )
–          fogadás egy régi csűrben : szilvapálinka kóstolás, kávé, tea, pogácsa
–          a helyi népviselet és néptánc bemutatása, valamint
–         ebéd
(6 db mics, mustárral és kenyér) a vendégházában.

kalota_02

Tovább utazás 15,oo-kor a Fekete-tói kirakodó vásár, valamint a  Körös-révi szoros felé, amely programok sajnos a minket utolérő esős időjárás miatt elmaradtak.
Haza utazás Nagyváradon keresztül, pihenő a Reál Bevásárló központnál, érkezés Békéscsabára 19,oo-óra körül.

Résztvevők:

Név Szakcsoport
Dudás György Autóbuszközlekedési
Dudásné Bertók Margit Autóbuszközlekedési
Göbölös András Autóbuszközlekedési
Ungor Béla Autóbuszközlekedési
Harsányi Márton Autóbuszközlekedési
Zsibrita János Autóbuszközlekedési
Kocziszky Mátyásné Autóbuszközlekedési
Skultéti Jánosné Autóbuszközlekedési
Nagy Lászlóné Autóbuszközlekedési
Szabó Ferenc Vasúti
Szabó Ferenc + 1fő Vasúti
Tóth Lászlóné Vasúti
Gortkó Pálné Vasúti
Petrovszkiné Pavelka Éva Vasútgépész
Bottóné Laczó Klára Vasútgépész
Vecsernyés János Vasútgépész
Vecsernyés Jánosné Vasútgépész
Dékány Zsigmond Vasútgépész
Dékány Zsigmondné Vasútgépész
Takács Zsolt Vasútgépész
Zolnai György Vasútgépész
Tamás Péter Vasútgépész
Fehér Sándor Vasútgépész
Kaszai Viktória Vasútgépész
Virág Mihály Közúti
Virág Mihályné Közúti
Szénási György Közúti
Szénásiné Gyeraj Mária Közúti
Szabó Hajnalka Közúti
Vanyó Anna Közúti
Liptákné Kovács Ibolya Közúti
Subasicz Imréné Közúti
Dr. Endreffy Zoltán Közúti
Kucsara Tibor Közúti
Tuska Mihály Közúti
Szabó Lajos Közúti
Hódosi József Közúti
Kovács Mihály Közúti
Dobókői György Hatósági
Dobókői Ágnes Hatósági
Dr. Szeberényi Andor Hatósági
Dr. Szeberényi Andorné Hatósági
Fabó István Hatósági
Melian Judit Hatósági
Damó Júlia Hatósági
Damó István Hatósági
Karsai Mihály Hatósági
Maláta Ferenc Hatósági
Knyihár Krisztián Hatósági
Bokor Gyula Hatósági
Tótka Sándor Hatósági
Váncsa Klára Közreműködők
Meggyesi Pál Közreműködők
Horváth László Emberi tényező
Horváthné Zsuzsana Emberi tényező
Komlósi Ferenc Emberi tényező
Szeredi Péter Emberi tényező
Kloki’Transz gépkocsi vezetői:
Szabó István 48 férőhelyes busz
Czinanó Róbert 16 férőhelyes busz

Leave a Reply